Hoewel anticonceptiepillen je borstomvang kunnen beïnvloeden, veranderen ze de borstgrootte niet permanent.
Voordat je hormonale anticonceptie gaat gebruiken, moet je eerst weten hoe dit je lichaam kan beïnvloeden en welke bijwerkingen je kunt ondervinden.
Anticonceptiepillen zijn de meest voorkomende vorm van hormonale anticonceptie die tegenwoordig in Nederland en België wordt gebruikt. Ze werken op drie manieren om ongeplande zwangerschap te voorkomen.
- het voorkomen van de ovulatie
- het verhogen van de hoeveelheid slijm
- het dunner worden van het baarmoederslijmvlies
Voorkomen van de eisprong
Elke maand laten je eierstokken een rijpe eicel los uit je eierstokken. Dit wordt ovulatie of eisprong genoemd.
Als deze eicel in contact komt met sperma, zou je zwanger kunnen raken. Als er geen eitje valt te bevruchten, is zwangerschap niet mogelijk.
De hoeveelheid slijm verhogen
De hormonen in anticonceptiepillen verhogen de opeenhoping van kleverig slijm in de baarmoederhals. Deze opbouw maakt het moeilijker voor sperma om de baarmoederhals binnen te gaan.
Als het sperma niet in staat is om de baarmoederhals binnen te gaan, kunnen ze het eitje niet bevruchten als er eentje loskomt uit de eierstok.
Verdunnen van het baarmoederslijmvlies
De voering van je baarmoeder het endometrium is ook veranderd. Na een paar maanden gebruik van de anticonceptiepillen, kan je baarmoederslijmvlies zo dun zijn dat een bevruchte eicel moeite heeft om er eraan vast te hechten. Als een eicel zich niet aan de baarmoeder kan hechten, kan het niet met de ontwikkeling beginnen.
Een dunner baarmoederslijmvlies kan ook de bloeding beïnvloeden die je tijdens de menstruatie ervaart. Zonder een dik baarmoederslijmvlies verlies je minder bloed en is je menstruatie misschien lichter. Uiteindelijk kun je helemaal geen bloeding meer ervaren.
Anticonceptiepillen zijn meer dan 99 procent effectief om ongeplande zwangerschap te voorkomen als ze op de juiste manier worden ingenomen.
Er zijn enkele andere soorten anticonceptie die vergelijkbare resultaten leveren, waaronder de anticonceptiering, anticonceptiepleister en de prikpil.
Hoe de hormonen je lichaam beïnvloeden
Anticonceptiepillen bevatten hormonen. Deze hormonen — oestrogeen en progestageen — zijn synthetische vormen van hormonen die van nature in je lichaam voorkomen.
Wanneer je begint met het nemen van anticonceptie, zullen je niveaus van deze hormonen toenemen. Deze verschuiving in hormonen kan bijwerkingen veroorzaken. De meeste van deze bijwerkingen verdwijnen na een paar weken of maanden na het gebruik van de pillen.
De hormonen in anticonceptiepillen kunnen veranderingen in je borsten veroorzaken. Sommige vrouwen ervaren veranderingen in de borstomvang als ze voor het eerst anticonceptiepillen gaan gebruiken.
In de meeste gevallen is elke verandering in borstgrootte het gevolg van vochtretentie of tijdelijke gewichtstoename die wordt veroorzaakt door de toename van hormonen.
Na een paar weken of maanden aan de pil zullen de tijdelijke veranderingen verdwijnen en zal je borstomvang weer normaal worden.
Zijn er andere effecten door het nemen van anticonceptie?
Naast veranderingen in de borstomvang kunnen de hormonen in de pil andere bijwerkingen veroorzaken.
Deze kunnen zijn:
- veranderingen in de menstruatiecyclus, zoals geen bloeding of hevig bloeden
- stemmingswisselingen
- misselijkheid
- hoofdpijn
- gewichtstoename
- gevoelige borsten
Wat veroorzaakt deze symptomen?
De hormonen in anticonceptiepillen zijn synthetische vormen van hormonen die van nature in je lichaam voorkomen. Bij het innemen van deze pillen neemt het niveau van hormonen in je lichaam toe.
Op deze verhoogde niveaus kunnen deze hormonen veranderingen in je lichaam veroorzaken, zoals een tijdelijke toename van de borstomvang of gewichtstoename.
Naast deze veranderingen ervaren sommige vrouwen meer ernstige bijwerkingen van anticonceptiepillen.
Deze zeldzame bijwerkingen kunnen zijn:
- hoge bloeddruk
- bloedproppen
- een hartaanval
- een beroerte
Anticonceptiepillen die oestrogeen bevatten, hebben meer kans om deze ernstige bijwerkingen te veroorzaken.
Deze bijwerkingen zijn minder waarschijnlijk bij pillen met alleen progestageen. Het nadeel is dat deze pillen minder effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap dan die met oestrogeen.
Risicofactoren om in gedachten te houden
De meeste vrouwen kunnen met succes anticonceptiepillen innemen zonder enige symptomen, bijwerkingen of complicaties. Het wordt sommige vrouwen echter geadviseerd geen anticonceptie in te nemen of te gebruiken met dien verstande dat zij mogelijk een groter risico lopen op ernstigere bijwerkingen.
Vrouwen die extra voorzichtig moeten zijn bij het nemen van anticonceptie, zijn onder meer degenen die:
- roken en ouder zijn dan 35 jaar
- een voorgeschiedenis hebben van een hoge bloeddruk
- ongezonde niveaus van cholesterol hebben
- zijn gediagnosticeerd met stollingsstoornissen
- een geschiedenis hebben van migraine met aura
- overgewicht of obesitas hebben en aanvullende medische klachten
Wanneer moet je met je arts spreken?
Voordat je begint met hormonale anticonceptie, moet je een afspraak maken met je arts over mogelijke bijwerkingen of complicaties.
Als een grotere borstomvang je voornaamste reden is voor het nemen van anticonceptie, is het belangrijk te weten dat de meeste veranderingen in je borstomvang maar tijdelijk zijn.
Sommige vrouwen zullen mogelijk geen verandering in de borstomvang ervaren bij het nemen van anticonceptie. Als je op zoek bent om je borsten permanent te vergroten, bespreek dan je mogelijkheden voor borstvergroting met je arts.
Als het je doel is om je borsten groter te maken maar geen operatie wilt, ben je wellicht geïnteresseerd in natuurlijke alternatieven.
Een manier bijvoorbeeld zijn push-up oefeningen die de spieren onder je borsten te versterken, wat het uiterlijk van grotere borsten kan geven.
Tot slot
Gebruik geen anticonceptiepillen als je primaire doel het vergroten van je borstomvang is.
Weinig vrouwen ervaren veranderingen in borstomvang. Eventuele veranderingen zijn vaak slechts tijdelijk.
Er zijn talloze natuurlijke methoden om je borsten op een veilige manier te vergroten zoals oefeningen, borstmassage en borstvergroting producten.