Wanneer een tepel helemaal plat is of naar binnen getrokken, spreken we van een ingetrokken tepel. Ingetrokken tepels komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Hoewel veel mensen een ingetrokken tepel misschien niet mooi vinden, is een ingetrokken tepel meestal onschuldig. In zeldzame gevallen kan een ingetrokken tepel een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is. In dit artikel bespreken we de oorzaken van ingetrokken tepels en de behandelingen die je kunt ondergaan om ingetrokken tepels te herstellen.
Wat is een ingetrokken of ingedeukte tepel?
Wanneer een tepel helemaal vlak is, een beetje ingedeukt of helemaal naar binnen getrokken is, dan spreekt men over een ingetrokken tepel.
In de meeste gevallen levert een ingetrokken tepel geen ongemakken op zoals pijn. Wel kan het vanuit een cosmetisch oogpunt als storend ervaren worden. Ook kan een ingetrokken tepel onhandig zijn bij het geven van borstvoeding.
In zeldzame gevallen kan een ingetrokken tepel een indicatie zijn van een onderliggende ziekte.
Waardoor ontstaat een ingetrokken tepel?
Het ontstaan van een ingetrokken tepel kan diverse oorzaken hebben:
- Bij veel mensen is een ingetrokken tepel een onschuldige aangeboren kwaal.
- Ook kan een ingetrokken tepel ontstaan als gevolg van het geven van borstvoeding.
- In zeldzame gevallen ontstaan ingetrokken tepels door een ziekte, zoals borstkanker.
Heb je opeens last van een ingetrokken tepel, dan is het altijd verstandig om bij je huisarts langs te gaan.
Ingetrokken tepel door onschuldige en erfelijke oorzaken
Wanneer je van jezelf altijd al een ingetrokken tepel hebt gehad, hoef je je nergens zorgen om te maken. De ingetrokken tepel is in dit geval veroorzaakt doordat de melkgangen in je borst te kort zijn. Hierdoor wordt de tepel naar binnen getrokken. Dit is dus aangeboren en erfelijk, je hoeft je hierbij geen zorgen te maken, omdat het geheel onschuldig is.
Zo’n ingetrokken tepel kan tijdens de puberteit ontstaan, als gevolg van een slechte ontwikkeling van de borst. Of juist wanneer je ouder wordt, dan verandert namelijk de structuur van de borst. Hierdoor kan de tepel ook wat meer naar binnen trekken.
Ingetrokken tepel als gevolg van het geven van borstvoeding
Het geven van borstvoeding is een andere onschuldige oorzaak voor het ontstaan van een ingetrokken tepel. De tepel bij een normale borst kan ingetrokken raken door ontstekingen van de melkbuisjes (mastitis). Dit komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Ook als je geen borstvoeding geeft kan je soms last krijgen van mastitis en als gevolg daarvan een ingetrokken tepel.
Ingetrokken tepel als gevolg van een afwijking of ziekte
Bij de meeste vrouwen met een ingetrokken tepel komt er uit onderzoek een goedaardige afwijking naar voren. In sommige gevallen kan een ingetrokken tepel echter ook ontstaan door een tumor.
Borstkanker
Een tepel die plotseling verandert of ingetrokken raakt, terwijl je geen borstvoeding geeft, kan een aanwijzing zijn voor borstkanker. Het is heel belangrijk om in dit geval direct langs te gaan bij de huisarts voor onderzoek. Er wordt dan een echo of röntgenfoto gemaakt om te kijken wat er aan de hand kan zijn. Wanneer er sprake is van borstkanker wordt je doorverwezen naar een specialist voor verdere behandeling.
Goedaardige afwijkingen
Gelukkig zijn de meeste borstafwijkingen goedaardig. In 80% van de gevallen wordt er in plaats van borstkanker, een onschuldige borstafwijking geconstateerd. Mastopathie is een verzamelnaam voor verschillende goedaardige borstafwijkingen aan het klierweefsel van de borsten. Veel voorkomende klachten bij mastopathie zijn pijn, tepelvocht, knobbels en cysten. Hormonen zijn hiervan vaak de oorzaak en daarom speelt dit vooral bij jongere vrouwen.
Fibro-adenoom
Een veelvoorkomende goedaardige borstafwijking is het fibro-adenoom. Dat is een bindweefselknobbeltje in de borst, dat het omringende weefsel opzij drukt. Dit knobbeltje zal niet naar binnen groeien en zal geen gevaar vormen. Het knobbeltje voelt aan als een zacht, stevig, pijnloos en rond knobbeltje/knikkertje.
Een cyste
Een andere goedaardige borstafwijking is een cyste. Dit is een soort holte gevuld met vocht. Dit kan ontstaan door een verstopping van het uitvoergangetje van de melkklieren. Een cyste voelt ook aan als een ronde, stevige knobbel/knikker en kan daarom vaak verward worden met een fibro-adenoom. Het verschil zie je pas bij een echo of röntgenfoto.
Vetweefsel
Een knobbel in de borst kan ook een vetknobbel zijn. Deze ontstaat door wildgroei in het vetweefsel. Deze knobbels voelen vrij zacht aan.
Tepelcorrectie bij ingetrokken tepels
Er zijn verschillende ingrepen om een ingetrokken tepel te corrigeren. Welke soort tepelcorrectie het beste toegepast kan worden is afhankelijk van het type ingetrokken tepel. Er zijn twee soorten ingetrokken tepels:
De normaal gevormde tepel:
Deze trekt soms vanzelf naar binnen. Om deze te corrigeren, wordt er een ringetje onder de huid geplaatst, zodat de tepel niet meer naar binnen toe kan worden getrokken. De melkgangetjes blijven intact en kunnen dus nog optimaal gebruikt worden voor bijvoorbeeld borstvoeding.
De slecht aangelegde tepel:
Hierbij is de tepel naar binnen getrokken door de melkgangetjes. In dit geval moet de tepel losgemaakt worden van de melkgangetjes. Er is wel een groot risico dat de melkgangetjes beschadigd raken, waardoor er geen borstvoeding meer kan worden gegeven. Een tepelcorrectie is in dit geval dus niet aan te raden bij vrouwen die nog een kinderwens hebben.
De kosten van een tepelcorrectie bedragen ongeveer 900 euro per tepel.
Tot Slot
Een ingetrokken tepel is meestal geen reden voor paniek, maar wel voor alertheid. Je kunt altijd beter het zekere voor het onzekere nemen en jezelf laten onderzoeken als je veranderingen waarneemt bij je borsten en/of tepels.