Borstkanker herken je niet alleen aan knobbels. 9 symptomen die gemakkelijk te herkennen zijn
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker ter wereld. Alleen al in 2020 zijn er bijna 700.000 vrouwen aan overleden. Hoewel knobbeltjes tot de meest typische symptomen van deze vorm van kanker behoren, zijn er ook andere symptomen die je gemakkelijk kunt herkennen. Als je ze opmerkt, wacht dan niet langer en ga meteen naar je huisarts.
Het komt in elk land voor, op elke leeftijd na de puberteit, en komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kregen in 2020 wereldwijd 2,3 miljoen vrouwen de diagnose borstkanker en overleden er bijna 700.000 vrouwen aan deze ziekte. Deze statistieken maken het een van de meest voorkomende soorten kanker ter wereld.
Ongeveer de helft van de gevallen van borstkanker ontwikkelt zich bij mensen die geen andere vastgestelde risicofactor hebben dan geslacht en leeftijd. Bij mannen kan echter tussen de 0,5 en 1 procent borstkanker ontwikkelen. Het risico op het ontwikkelen van de ziekte wordt beïnvloed door onder andere overgewicht, alcoholgebruik, familiegeschiedenis, roken of het gebruik van een hormoonvervangingstherapie.
Symptomen van borstkanker anders dan tumoren
Pijnloze knobbels of verdikkingen zijn het meest voorkomende symptoom dat wijst op borstkanker. Hoewel er veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor knobbels in de borsten en het in 90 procent van de gevallen niet om kanker gaat, moet dit symptoom wel worden onderzocht door een specialist. Dit is heel belangrijk, dus als je een knobbeltje in je borst opmerkt, zelfs als het geen pijn doet, ga dan naar je arts, want hoe eerder je dat doet, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.
Borstkanker kan zich echter op verschillende manieren uiten. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam goed in de gaten te houden en je arts te raadplegen bij ongewone veranderingen.
Hier zijn 9 belangrijke tekenen van borstkanker waar je op moet letten:
- abnormale bobbeltjes op de borst
- onverklaarbare roodheid, zwelling, irritatie van de huid op de borsten, al dan niet gepaard gaand met jeuk of uitslag
- afscheiding uit de tepels die groenachtig of gelig van kleur is of bloed bevat
- donkere vlekken of ongewone sproeten, rode vlekken of blauwe plekken op de borsten
- veranderingen in het uiterlijk van de tepels, zoals het terugtrekken van de tepel
- jeuk en schilfering van de huid op de tepels
- veranderingen in de textuur van de huid, in het bijzonder het verschijnen van een zogenaamde sinaasappelhuid op de borsten
- gevoelige borsten
- onverklaarbare veranderingen in de grootte van de borsten
Borstkanker kan ook uitzaaien naar andere delen van het lichaam en klachten veroorzaken die geen verband houden met je borsten. Wanneer kankercellen uitzaaien naar andere organen zoals de longen, lever, hersenen of botten, kunnen ze andere symptomen veroorzaken. Deze omvatten bijvoorbeeld botpijn of hoofdpijn. Als je een van deze symptomen bij jezelf opmerkt, ga dan naar je arts. Alleen een specialist kan beoordelen wat de oorzaak kan zijn van bovenstaande symptomen, daarom is een medisch onderzoek zo belangrijk.
Behandeling van borstkanker
De behandeling van borstkanker kan zeer effectief zijn, vooral als de kanker snel wordt vastgesteld. De meest gebruikelijke behandeling voor borstkanker bestaat uit chirurgie en radiotherapie om de ziekte in de borst en lymfeklieren onder controle te krijgen. De behandeling van borstkanker omvat ook hormoontherapie, chemotherapie en, in sommige gevallen, gerichte biotherapie.
In het verleden werd mastectomie, of volledige verwijdering van de borst, gebruikt voor alle vormen van borstkanker. Dankzij de medische vooruitgang kan borstkanker worden behandeld met minder invasieve procedures waarbij alleen de tumor wordt verwijderd. In dergelijke gevallen wordt daarnaast radiotherapie gebruikt om het risico op terugkeer van de kanker te minimaliseren.
Chemotherapie vermindert ook het risico op terugkeer en verspreiding van de tumor. Het wordt meestal poliklinisch toegediend en als er geen complicaties optreden, vereist dit type therapie meestal geen ziekenhuisopname. De effectiviteit van elke kankertherapie die wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker hangt echter vooral af van het moment van diagnose van de ziekte, de gezondheidstoestand van de patiënt en het verloop van de behandeling.